Cicero

You are here:   Home > Rome revisited > Laatste dag, laatste ronde

Laatste dag, laatste ronde

 

Foto’s laatste ronde: Buurtkerken

1. Bouwwerk, ten onrechte aangezien als Scala Sancta; 2. De echte Scala Sancta; 3. Basiliek San Clemente; 4. Basiliek Santi Quattro Coronati; 5. Interieur San Pietro in Vincoli; 6. Basiliek Santa Maria Maggiore; 6-8. Interieur Santa Maria Maggiore; 9. Uitzicht vanuit Santa Maria Maggiore.

 


 

Laatste dag, laatste ronde

 

We pakken in en checken uit bij het hotel. Omdat we pas laat in de middag vliegen, laten we onze koffers daar achter en gaan we nog even op stap.

Op het plein voor ‘onze’ kerk komen er drie groene vogels luid kwetterend overgevlogen. Halsbandparkieten, daar kan geen enkele twijfel over bestaan. Dat doet mij beseffen dat de ‘groene specht’ die ik twee dagen geleden in het nabijgelegen parkje zag - “aan zijn roep te horen is dit zeker geen halsbandparkiet”, hoor ik mijzelf nog oreren – achteraf bezien toch maar gewoon een parkiet geweest is.

Wel ‘echt’ zijn de talloze bonte kraaien die we dagelijks in het parkje in de richting van San Goivanni tegenkomen. Die schijnen ook in Nederland voor te komen, maar daar heb ik ze nog nooit gezien. Ter zake: we zijn hier niet op zoek naar vogels, maar naar een ‘heilige trap’ – scala sancta – die hier ergens in de buurt moet liggen. Ooit meegebracht uit Jerusalem door de moeder van Constantijn, de eerste christelijke keizer van Rome. Volgens de legende werd Jezus over deze trap voorgeleid aan Pontius Pilatus. Wij weten zo ongeveer wel hoe het met Jezus is afgelopen, maar over het lot van de trap tastten wij tot op heden in het duister. We hebben er eerder deze week al naar uitgekeken, bij ons bezoek aan St. Jan van Lateranen. Toen hebben we niets kunnen vinden, buiten een vuile en versleten trap achter een ongastvrij hekwerk bij een soort vroegchristelijk tempelfront (foto 1). Daar was weinig sacraals aan te ontdekken… Vandaag doen we op deze laatste dag, tijdens onze laatste ronde door de Stad, een laatste poging om de verloren trap terug te vinden.

We kammen het gebied nog eens grondig uit, en zowaar, we vinden de trap. Weggestopt achter een soort camouflagenet dat de restauratiewerken aan de betrokken locatie moet afschermen. Het interieur – met trap – is toegankelijk. De ‘scala sancta’ mag echter alleen op de knieën beklommen worden, zo heilig is die. Maar zo gelovig zijn wij nu net weer niet. Alle goedwillende interesse kent zijn grenzen…

We hebben de smaak nu echter wel te pakken, en gaan op zoek naar andere christelijke pareltjes in de binnen het ons gegeven tijdsbestek beloopbare omgeving. Als eerste vinden we de basiliek San Clemente. Hier zijn op oude Romeinse tempelfunderingen achtereenvolgens vroegchristelijke, middeleeuwse en renaissance-kerken gebouwd. En al die historische lagen vormen samen een soort ‘fragmentarisch geheel’. “Zeventien eeuwen architectuur over elkaar heen!”, zo lees ik later in een enthousiaste beschrijving. Helaas is het niet toegestaan om binnen te fotograferen.

We gaan nu op zoek naar de San Pietro in Vincoli, die we ons herinneren vanwege zijn ligging op een heuvel, plus de aanwezigheid van de beroemde ‘Mozes-sculptuur’ van Michelangelo. We beklimmen echter de verkeerde heuvel, en vinden daar een ander schilderachtig oud (12eeeuws) kerkje, de Santi Quattro Coronati (‘Vier Gekroonde Heiligen’). Waarschijnlijk komen wij uit bij een achteringang, want vanaf hier is de kerk niet toegankelijk. Inmiddels hebben we de naam en locatie van de gezochte San Pietro in Vincoli weten te achterhalen, en verliezen we daarmee (blijkbaar) onze interesse in de ‘gekroonde heiligen’…

Deze San Pietro in Vincoli (“St. Pieter in ketens”) is gelegen op een andere heuvel, de Esquilijn, en is van buitenaf nauwelijks als ‘basiliek’ herkenbaar. Het interieur is echter overdadig, en rijk aan de meest fantastische details.

We eindigen onze rondgang bij de basiliek van Santa Maria Maggiore, ook gelegen op de Esquilijn, een van de 7 pelgrimskerken van Rome en een van de 4 pauselijke basilieken. En het wordt vervelend, maar ook deze basiliek is rijk aan historie en weelderig van interieur.

We keren terug naar onze eigen basiliek Santa Croce in Gerusalemme, pikken daar onze bagage op, en vliegen een paar uur later weer eens op huis aan.

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2023 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login