284,338 visitors
327,407 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-01-06_Hollandsche Rading

2018-01-06_Hollandsche Rading

 

Hollandsche Rading  06-01-2018

13,5 km

 

“Ooit werden er in dit gebied oorlogen uitgevochten omwille van de grens tussen de provincies Noord-Holland en Utrecht. Deze grens werd in 1356 vanaf de Leeuwenpaal aan de voormalige Zuiderzee via een rechte lijn naar de Domtoren vastgesteld. Het gesteggel duurde vele eeuwen. Na vaststelling van de definitieve grens zijn er in 1719 grenspalen geplaatst. De wandeling gaat door een gevarieerd bosgebied en komt in het tweede gedeelte langs een verlaten landgoed en twee van de grenspalen.” (uit de bijsluiter van Mooisteroutes.nl)

De omstandigheden hier in het bos zijn enigszins chaotisch, met heel veel afgewaaide boomtakken, en met erg modderige bospaden. De atmosfeer is nevelig (foto 2-4). We liepen jaren geleden al eens in dit gebied, toentertijd met het plan om de provinciegrenzen wat op te schuiven in het voordeel van ‘ons’ Utrecht. We raakten echter hopeloos verdwaald in het bos, en hebben die dag geen grenspaal gezien, laat staan dat we die hebben kunnen verzetten. Vandaag gaan we vredelievend op pad, dat wil zeggen zonder enige territoriale aspiraties. Wat onverlet laat dat wij toch weer vrij snel aan het dwalen slaan. Dit keer echter met onverwacht resultaat: voor we het weten staan we oog in oog met grenspaal 16, die eigenlijk pas voor het tweede deel van de route staat ingepland (foto 1). We laten dit object ongemoeid, en gaan op zoek naar de juiste weg. Na een wat chaotische zwerftocht, en met enige hulp van lokale passanten vinden we het ‘scharnierpunt’ van de route, horecagelegenheid De Paddenstoel, waar we ons kunnen heroriënteren.

Gelaafd en opgemonterd vervolgen we onze tocht, komen onder meer een lunchende Jersey-koe tegen (foto 5), en later op de ochtend (wederom) de twee aangekondigde historische grenspalen die in het traject zijn opgenomen: paal 16 en 17 (foto 6 en 8). Daar omheen nog wat ‘Rorschach-vlekken’ in de lucht (foto 7) en een klein grenspaaltje dat eigenlijk niets begrenst (foto 9). Niet veel zaaks dus. Maar alles bij elkaar toch een heerlijke boswandeling, en een goede start van het nieuwe jaar… En vooruit, zonder veel territoriale bijbedoelingen schaar ik mijn fotoserie van vandaag toch maar onder de “Utrechtse landschappen”.

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login