284,336 visitors
327,398 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-01-27_Egmond

2018-01-27_Egmond

 

Egmond, 27-01-2018

22 km

 

Er waait een koude, harde wind over het strand als we van start gaan. Dat we door omstandigheden slechts met ons tweeën onze wandelgroep representeren nemen we voor lief. We beschermen ons zo goed mogelijk tegen de rugwind door capuchons op te zetten.

Het licht is anders, hier aan zee. We lopen onze – inmiddels bijna traditionele – jaarlijkse halve wandelmarathon van Egmond. Afwisselend de Noord- en Zuid route. Tot een combinatie van beide tochten in één weekend is het tot op heden nooit gekomen. Vandaag lopen we ‘om de noord’, en de eerste acht kilometer over het strand. We hebben de zee aan onze linkerkant, en de duinen rechts. Fascinerende uitzichten met steeds wisselende perspectieven. En met kleine gebeurtenissen, die deels verband houden met deze georganiseerde wandeltocht, zoals de patrouillerende hulpdienst en een optredende doedelzakspeler bij een stempelpost. Andere zaken staan geheel los van onze bezigheden: de honden die worden uitgelaten op het strand, de mountainbikers die er hun kilometers afdraaien, de bouw en inrichting van strandpaviljoens. En bovenal de drukke strapatsen van een kleine ‘overwinteraar’ uit het hoge Noorden, de drieteenstrandloper. We komen er in het kleine gebied dat we ze treffen zeker vijftien tegen. Normaal gesproken kan ik dit soort kleine beweeglijke levensvormen niet fotograferen. Mijn camera-uitrusting is gebaseerd op weidse overzichten, en niet op het inzoomen op details. Tenzij die dood zijn, of vergroeid met de omgeving, en ik er dicht genoeg bij kan komen. Onze drieteenstrandlopervrienden zijn echter verre van schuw, en scharrelen op hun gemak rond langs de waterlijn. Zelfs op mijn foto’s zijn ze nog herkenbaar weer te geven! Voor mijn selectie kies ik een exemplaar dat net opvliegt, wat een mooi winters zee-beeld oplevert…

Alles bij elkaar kom ik nu al moeiteloos aan een fotoselectie van negen beelden, nog voordat we de duinen intrekken. Ik moet mijn serie dus (weer eens) oprekken, omdat ook het uitgestrekte duingebied prachtige uitzichten biedt. En onverwachte gebeurtenissen! Zo stuiten wij op een bepaald moment op een verkeersbord dat ons waarschuwt voor “overstekende duinen”. Het blijkt dat in dit gebied een aantal onbegroeide duinen onder invloed van de wind ‘aan de wandel’ zijn, en zich verplaatsen in het landschap. Daarbij houden ze geen rekening met aangelegde of uitgesleten duinpaden, zodat de argeloze passant ineens letterlijk de weg kwijt kan zijn. Voor onze uitgezette wandeltocht heeft de organisatie de moeite genomen om met shovels de zandbergen van de weg te schuiven.

Op vijf kilometer van de finish treffen we onze laatste ravitaillering- en stempelpost. Hier speelt het boeren-blaasorkest dat wij regelmatig zien en horen op een aantal van de georganiseerde wandeltochten die wij meelopen. Vandaag mogen deze boeren-blazers mijn fotoserie afsluiten. De slotkilometers van onze tocht zijn fysiek uitdagend genoeg, met relatief zware beklimmingen over rulle zandpaadjes en steile trapvormige afdalingen. De dorre begroeiing en verkavelde inrichting van het gebied leveren echter een wat doods beeld op in dit winterseizoen. We concentreren ons derhalve op onze lichamelijke inspanningen en laten de omgeving visueel verder ongemoeid.

Tevreden melden wij ons af aan de finish, waar we in het voorbijgaan een herinneringsmedaille plus een heerlijk koud biertje meepikken. Dat zal mijn onderhuidse griepvirus definitief mores leren!

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login