284,336 visitors
327,398 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-02-17_Leerdam

2018-02-17_Leerdam

 

Leerdam, 17-02-2018

18,5 km

 

Wandelsportvereniging “Prins Bernhard” heeft vandaag een winterwandeling voor ons uitgezet, op de grens van Zuid-Holland en Gelderland. Wij kiezen voor de 20 kilometer variant, wat een tamelijk grillig traject oplevert (zie kaart) en in werkelijkheid 18,5 wandelkilometers blijkt op te leveren. Het is nog koud als we van start gaan, maar er staat een hoopvol waterig zonnetje. Vanuit het startpunt in het Zuid-Hollandse Leerdam lopen we enigszins omslachtig, en onder meer langs een ochtendlijke molen (foto 1) in oostelijke richting de stad uit. Al gauw steken we de provinciegrens naar Gelderland over, waar het overgrote deel van onze tocht geprogrammeerd staat. Langs het klassieke gemaal (foto 3) en achter de rivierdijken trekken we de polders in (foto 4).

Dit gebied rond het riviertje de Linge maakt deel uit van de fruitteeltgebieden van de Betuwe. Veel bloesem of fruit is er in dit jaargetijde uiteraard niet te zien, maar de grillige fruitboomstammetjes geven toch een eigen gezicht aan de omgeving (foto 5). Zoals de loslopende geiten het dorp Acquoy haar gemoedelijk landelijk karakter verlenen (foto 6).

Maar in de velden gebeurt het eigenlijk, buiten het bereik van mijn fotocamera. We zien zwermen grauwe ganzen, en ook zwermen kieviten in en boven de weilanden. Echt heel veel kieviten, die hun aanwezigheid opluisteren met specifieke voorjaarsgeluiden (pie-wit, zo benoemt mijn ‘zakgids vogels van Nederland en België’ deze zang). Prachtig! En we zien een paar ooievaars, en een zilverreiger. En merels in het veld, en spreeuwen in de bomen… En over bomen gesproken: als we door een van de dorpen onderweg lopen worden we toegezongen door een roodborstje, vanuit de hoogste boomtop! Onze bioloog is niet meegekomen vandaag, maar ik weet zeker dat zij zou hebben ingestemd met onze enthousiaste observaties.

In het dorp Asperen is een ‘rustpunt’ ingericht in het dorpshuis. Zo staat het althans genoteerd in de routebeschrijving. Het personeel ter plaatse blijkt niet te zijn ingelicht over deze aan hen toegekende eer. Op de service en de soep valt echter niets aan te merken. We rusten en kwebbelen er lustig op los voordat we weer verder trekken.

We lopen langs de bunkerformaties van Asperen, en later nog langs Fort Asperen (foto 7; let op de leuke schoorsteentjes die boven de heuvel uitsteken!), we lopen langs het riviertje de Linge, waarop we een prachtig uitzicht hebben (foto 8), en steken dan weer de provinciegrens over om terug te keren in Leerdam. Dit keer lopen we de molen aan de andere kant voorbij (foto 9), met plaatselijke industrie (glasfabrieken?) op de achtergrond. Ik houd wel van dit soort uitzichten!

Inmiddels is de zon echt doorgebroken (dat heeft lang geduurd) en is de temperatuur gestegen tot zo’n 7 graden. Te warm eigenlijk voor de kleding die ik draag. Maar ja, zo valt er natuurlijk altijd wel iets te mopperen… Het is gewoon weer een prachtige wandeling op een heerlijke dag, en in aangenaam gezelschap. En dat telt!

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login