284,934 visitors
328,479 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-03-10_Linschoten

2018-03-10_Linschoten

 

Linschoten, 10-03-2018

10,5 km

 

Het is vandaag zo’n 20 graden warmer dan tijdens onze winterwandeling van vorige week. Ook de voor vanochtend voorspelde regen blijft uit, zodat we in onverwacht lenteachtige omstandigheden verkeren.

We lopen bij het dorp Linschoten: “kasteelpark, bossen, grienden, boerenerven en omringend cultuurlandschap vormen tezamen het Landgoed Linschoten, een der grootste landgoederen in het Groene Hart. De wandeling heeft de vorm van een 8 rond en door het Landgoed.” Aldus de bijsluiter bij de wandeling Struinen en Vorsen.

Onderweg zien we aalscholvers, blauwe reigers, eksters, futen, één havik, houtduiven, huismussen, knobbelzwanen, koolmezen, één pimpelmees, meerkoeten, merels, spreeuwen, waterhoentjes, wilde eenden, zilvermeeuwen, zwarte kraaien. Dat zijn 17 vogelsoorten. Niet slecht voor een beginnend ‘vogelaar’, is het wel? Bovendien horen we luid en duidelijk vanuit het ‘kasteelpark’ het geratel van een (grote bonte?) specht.

Ik heb enige moeite met de invulling van mijn nieuwe functie. Naast mijn fotocamera heb ik nu ook een veldkijker om de hals hangen. Uiteraard raken de koordjes steeds in elkaar verknoopt als ik het ene apparaat wil wisselen voor het andere. Het richten van de veldkijker wil ook nog niet echt lukken, ik zie eigenlijk meer zonder dan met kijker. Maar dat schijnt een kwestie van oefenen te zijn. Intussen probeer ik natuurlijk ook wat bewijslast te verzamelen in de vorm van vogelfoto’s. Ik constateerde al eerder dat mijn eenvoudige compactcamera met vaste groothoeklens niet de meest geschikte uitrusting is voor het fotograferen van vogels. Die beestjes zijn gewoon te klein, meestal te veraf, en over het algemeen veel te beweeglijk. Wat dat aangaat is de huismus op de heg (foto 3) nog een alleszins meewerkend oefenobject. Hij zit aardig stil, ik kan redelijk dichtbij komen, en als ik de foto uitvergroot kun je met een beetje goede wil de soort herkennen. Het blijft verwarrend natuurlijk, een huismus in de heg. Voor hetzelfde geld gaat de heggenmus op een huis zitten, en waar blijven we dan? Maar dit terzijde.

Determinatie wordt al lastiger bij de overvliegende aalscholver (foto 6). Je moet hier echt wel weten waar je naar kijkt, anders zou je kunnen denken dat in deze omgeving de gebraden kippetjes door de lucht zweven. De blauwe reiger (foto 8) maakt het de fotograaf daarentegen weer al te makkelijk door als een gevleugelde Ophelia uit haar lijden verlost in de wateren te drijven.

De rest van mijn fotoserie geeft een indruk van de omgeving rond het plaatsje Linschoten, zoals boven omschreven. Een uiterst prettig wandelgebied onder deze lenteachtige omstandigheden. Maar daarmee val ik in herhaling…

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login