284,934 visitors
328,479 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-05-20_Amsterdam

2018-05-20_Amsterdam

 

Amsterdam, 20-05-2018 

16,5 km

 

Wederom ben ik in Amsterdam, maar nu met een gericht wandeldoel: “een kijkje rond het IJ”.  Mooisteroutes.nl.  zal ons de weg wijzen middels de inmiddels vertrouwde breedsprakige, maar uiterst nauwkeurige routebeschrijving. Van de ene op de andere dag is de zomer weergekeerd en ik loop in uiterst prettig gezelschap, dus staat niets een mooie wandeldag in de weg.

Onder toeziend oog van de aalscholver varen we het zeegat uit (foto 1). Hoe symbolisch de drie kruizen in de achtergrond zijn weet ik niet, maar aan de overzijde van het IJ blijkt dat we de verkeerde veerpont gekozen hebben. We moeten weer terug varen en ons daar wat beter concentreren op de verschillende oversteekmogelijkheden. Op het kaartje is onze dwaling niet zichtbaar, omdat ik ook vergeet om mijn route-recorder tijdig te activeren. Die zet ik pas aan als we op de juiste oever aangeland zijn. We drinken een espresso bij de Italiaanse kiosk Al Ponte op de kade, en gaan op pad.

Langs het IJ lopen we, en daarna door Amsterdam-Noord. Dit heeft een gezellig dorps karakter, maar af en toe ook een zekere grootstedelijke grandeur. In het Vliegenbos, het oudste stadsbos van Amsterdam, stuiten we op een ‘pseudo-specht’ die pretendeert een groot gat in de boom te hebben uitgehouwen (foto 3). Ik zie zijn halsband niet, maar waarschijnlijk hebben we hier te maken met de in deze contreien veelvuldig voorkomende halsbandparkiet. Als we het bos verlaten zien we verderop een hele troep in het groene bladerdek van een weelderige boom verdwijnen…

Bij de Oranjesluizen leggen we een derde vogelvriend vast, de blauwe reiger, die net als wij geniet van het uitzicht over het water (foto 4-5). Daarna lopen we over de (lange) stille Zuider IJdijk Oost terug naar de stad. We zien (en fotograferen) de rietgors in een verre boomtop, maar die haalt uiteindelijk de selectie niet. Evenmin als de krooneenden die we later in het Lozingskanaal van het Oostelijk Havengebied zien zwemmen. Het troepje kleurrijke woonboten in de oksel van het Amsterdam Rijnkanaal doet dat wel (foto 6), evenals Brouwerij ’t IJ  (foto 7). En dan lopen we inmiddels alweer aardig op het stadscentrum aan, met haar karakteristieke bebouwing (foto 8), en toch ook weer boten… (foto 9)

Het laatste deel van de route leidt door het al te drukke toeristengebied, waar kroegen en terrassen ook op dit relatief vroege tijdstip al uit hun voegen barsten, en de straten en stegen overbevolkt zijn. Achteraf bezien hadden we onze wandeling beter om kunnen draaien, en hier in de rustige ochtenduren kunnen starten. Maar goed, we slaan ons er doorheen. Als we uiteindelijk zelf ook op een terrasje plaatsnemen om iets te drinken blijkt de bediening zo traag dat we dit na verloop van tijd maar voor gezien houden. We gaan maar eens op huis aan…

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login