284,336 visitors
327,398 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-05-26_Spakenburg

2018-05-26_Spakenburg

 

Bunschoten-Spakenburg, 26-05-2018 

28 km

 

Hoe warm en hoe ver het was is een hoofdstuktitel uit het verhaal Een oude kennis in de bundel Camera Obscura van Hildebrand (pseudoniem van Nicolaas Beets). Een boek uit pakweg 1850, en klaarblijkelijk te saai om te bewaren. Ik kan het tenminste nergens terugvinden in mijn boekenkast. Ik moet hier vandaag aan denken als ik tijdens onze wandeling in de zomerhitte bloemen pluk om daarvan achteraf cyanotypes oftewel blauwdrukken te maken. Een fotografisch procedé dat rond 1840 werd uitgevonden en in 1842 door de eerste vrouwelijke fotograaf – Anna Atkins – werd toegepast voor het belichten van planten en bloemen.

Warm is het inderdaad, en ver ook, op ons ‘rondje Spakenburg’, een georganiseerde route die op de een of andere manier in de bestanden van ons wandelclubje terecht gekomen is:

“Oorspronkelijk lag het vissersdorp Spakenburg aan de Zuiderzee. Aan de rand van het dorp werden havens aangelegd. Vanuit deze havens vertrokken de vissers met hun botters om op zee hun boterham te verdienen. In 1932 werd de Zuiderzee afgesloten en werd het gebied rondom Spakenburg ingepolderd. Tijdens je tocht kom je langs vele herinneringen aan het verleden, zoals de voormalige visafslag en de Oude Haven.” (uit de bijsluiter bij de route)

Het is niet echt druk op deze tocht, en zelf zijn we ook slechts getweeën present als afvaardiging van onze wandelgroep. De organisatie van het evenement blijkt in handen van een uiterst capabele, relaxte en aimabele groep mensen. Er zijn rustpunten op de route, er is een Rode Kruis hulpdienst paraat, er is een stempelpost waar koel water gepaard gaat met bemoedigende woorden… In ons geval: “de sluitingstijd van 16.00 uur zullen jullie niet halen, maar niet getreurd: we blijven gewoon op jullie wachten”. De man ter plaatse neemt onze startnummers (96 en 97) op, en verzekert ons dat er op ons gewacht zal worden.

Eerder op de route doen wij het ‘officiële’ rustpunt aan: “Bij boerderij met huisnummer 35 – Fam van den Hengel, is er tussen 09.00 en 12.00 uur een koffie/thee voorziening (eigen kosten) en een toiletmogelijkheid.” Deze zakelijke tekst doet absoluut geen recht aan de gastvrijheid die we hier ontmoeten. Buiten koffie en thee wordt ons verteld over het ecologische beheer van de boerderij, en krijgen we een bezichtiging van de zwaluwnesten bij de koeienstallen aangeboden (foto 5). En dat alles even vanzelfsprekend, alsof we kind aan huis zijn.

Ik heb dan allang spijt dat ik mijn ‘vogelcamera’ niet bij me heb. Vanmorgen op het laatste moment besloot ik om niet te ingewikkeld te doen en gewoon mijn ‘vaste brandpunt’ camera mee te nemen. Die is totaal ongeschikt om op vogels ‘in te zoomen’. Naast deze huiszwaluwen zijn dat op deze tocht vooral de grutto’s en kievieten, de ‘weidevogels’ die we langdurig en van zeer nabij kunnen aanschouwen, maar met mijn ‘groothoeklens’ dus nauwelijks in beeld kunnen brengen (foto 6 en 8 toont ze ‘in de vlucht’…). De ervaring ter plekke is niet te beschrijven, zo mooi. We zien ook scholeksters, blauwe reigers, huismussen, rietgorzen, rietzangers, een kneu (al zou ik daar graag een foto van hebben gemaakt om hem te kunnen onderscheiden van de vink)…

De route is afwisselend, de landschappen zijn mooi, en het weer is prachtig (zie foto’s). Op deze dag zijn er hier in de buurt nog diverse andere activiteiten gaande, zoals een oldtimertocht (foto 2), een fiets-tandemtocht voor visueel gehandicapten, en een marathonloop. Deze hardloopwedstrijd wordt trouwens afgelast wegens de hitte, zodat de opgeroepen EHBO’ers een extra oogje op ons wandelaars kunnen houden. Niet nodig, want relatief fris bereiken we de finish, ruim binnen de gestelde tijd. Er hoeft dus niet op ons gewacht te worden. We worden enthousiast onthaald en herkend als de nummers 96 en 97 die tegen alle verwachtingen in op tijd binnen zijn. Al met al een werkelijk zeer geslaagde dag! Nu gauw op huis aan, en aan het koele bier…

 

 Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login