284,336 visitors
327,398 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-06-09_Katwijk

2018-06-09_Katwijk

 

Kippenloop 2018 Katwijk, 09-06-2018 

25 km

 

De dag begint goed, als ik onderweg naar Katwijk een paartje nijlganzen pontificaal op een hoge lantaarnpaal zie zitten. Maar we zijn onderweg, in de auto, en mijn camera ligt in de kofferbak…

Als we op pad gaan is de atmosfeer nog kil en grijs. Maar het is wel droog, dus eigenlijk zijn de wandelomstandigheden ideaal. We lopen eerst op de boulevard van Katwijk aan, en volgen die een tijdlang, op de grens van stad en strand. Bronzen toeschouwers en kleurige catering markeren de linie (foto 1-3). Bij de strandhuisjes op foto 4 dalen we af naar zeeniveau. Dat is gelijk ook de enige foto in mijn selectie waarop een reepje zee te zien is. Ik houd ontzettend van zee en strand, en ben elke keer blij als ik een stuk langs de Noordzeekust kan lopen. Maar deze dag is mijn blik (en mijn selectie) blijkbaar landinwaarts gericht: op de medewerkers van deze ‘kippenloop’, en op de gestrande catamaran (foto 5-6).

Het strand zelf valt vandaag het best te vergelijken met Omaha Beach: een strook van bijna 5 kilometer zand waarin alles vast loopt. We komen haast geen vlak en hard, dat wil zeggen ‘beloopbaar’ stukje strand tegen. Dit is echt zwaar! Helden zijn wij die deze omstandigheden ondergaan en overwinnen, zo moet ik vanuit onze (kleine) groep benadrukken. Waarvan akte.

We laten tenslotte het strand achter ons, en beklimmen de duinen, te midden van talloze kleurrijke eettentjes (foto 7). Inmiddels breekt de zon door, en wordt het allengs warmer. De duinen zijn mooi en afwisselend (foto 8, 10), compleet met duinmeertjes en een prachtig ‘panbos’. We zien meeuwen en aalscholvers door de lucht vliegen, en – als opvallendste watervogel – de tafeleend in een beschutte ven zwemmen. Visdiefjes voeren een ballet op boven een duinmeer, jagend op vis. Als we ons laatste duingebied doorkruisen staat daar de roodborsttapuit  geafficheerd als bezienswaardige habitant. Die wil ik zien! Uiterst alert derhalve vervolg ik mijn weg. Een roodborsttapuit levert dat niet op, maar wel een boomleeuwerik  die ik kan fotograferen (foto 9).  Trots ben ik natuurlijk wel, dat ik in ieder geval 'iets' in beeld heb.

Terug in Katwijk maak ik nog twee ‘Hitchcock-momenten’ mee. Het witte kerkje hier ter plaatse (foto 11) doet mij denken aan de Spaanse kerk die een prominente rol speelt in de film Vertigo. En de grote mantelmeeuwen, die waakzaam het plein aan de finish omzomen (foto 12), azend op onder andere mijn Hollandse haring (met of zonder uitjes) kunnen moeiteloos figureren in de film Birds. Zoek ze alle negen... Buiten deze min of meer dreigende elementen heerst er een gemoedelijke en gezellige stemming in de dorpskern. We drinken een biertje onder het ‘genot’ van live gezongen Hollandse liederen. En keren vervolgens tevreden huiswaarts.

Deze Kippenloop is een prachtig, goed (lokaal) georganiseerd evenement. Met veel sfeervolle extra’s, met name op het gebied van de catering. En met uiteraard in laatste instantie het goede doel waar de inkomsten naar toe gaan (het KWF kankerfonds). Onze hulde wederom voor de organisatie en alle vrijwilligers!

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login