284,336 visitors
327,398 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-06-23_Laren

2018-06-23_Laren

 

Laren, 23-06-2018 

30 km

 

Het weer is honderd procent verbeterd ten opzichte van gisteren, als we om 08.15 uur van start gaan. Het is zo’n 4 graden warmer, droog, en de wind is sterk afgenomen. Dit is ideaal wandelweer. Vandaag staat de Gooimeer-route op het programma. Ik loop in gezelschap van twee van mijn plaatselijke wandelvrienden.

We vertrekken vanuit Laren, en marcheren door een bosrijke omgeving naar Naarden: Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en vooral beroemd om zijn unieke stervorm. We maken een omtrekkende beweging rond de vestingmuren (foto 1) voordat we de stad binnenvallen. Op het kerkplein in het centrum staat een standbeeld voor de 17eeuwse theoloog Comenius (foto 2). Voor zover bekend was de enige relatie tussen Comenius en de stad Naarden dat deze Comenius hier begraven ligt. Goed verhaal, ja….

We verlaten de vestingstad, en lopen in de richting van de Zuiderzeehaven Huizen. Onze route voert door  mooie bossen en – gedeeltelijk – langs de randen van het Gooimeer. Mooi is deze route meer qua wandel-ervaring dan uit fotografisch oogpunt. Dat geldt eigenlijk voor de hele dagmars, vandaar dat ik onderweg nauwelijks fotografeer.

In Huizen aangekomen melden we ons in het ‘Dickens Pannenkoekenhuis’ voor een knip op onze stempelkaart en een lunchsoepje. De wandschildering in het pand (foto 5) verwijst naar zowel de nautische historie van het plaatsje als naar de grote 19eeuwse Engelse schrijver Charles Dickens. Het verband met het vroeg-industriële verleden in deze stad  lijkt niet ver te zoeken (foto 3 en 4).

We maken onze wandel-driehoek af door vanuit Huizen terug te lopen naar Laren. Deze stad heeft een heel andere - meer spiritueel-religieuze - uitstraling. Zo worden we binnen genood bij de Johannes kerk, die speciaal voor ons is opengesteld op deze dag. En een paar straten verderop zien wij uitingen van religieuze festiviteiten in de vorm van straatversieringen (foto 6): Ecce Agnus Dei, oftewel in vertaling: zie hier het lam gods, de woorden die Johannes de Doper blijkbaar uitsprak toen Jezus naar hem toekwam om zich te laten dopen, lang geleden.

En voort gaat het weer, langs molen en ijzeren ooievaar (foto 6 en 7; ik memoreerde al dat deze dag voor mij visueel wat minder ‘uitdagend’ is) naar de finish, alwaar we met muziek worden ingehaald (foto 9). Hier eindigt dan mijn tweedaagse veldtocht door Het Gooi. Twee prachtige wandeldagen.

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login