284,336 visitors
327,398 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-06-30_Ederveen

2018-06-30_Ederveen

 

Ederveen 30-06-2018 

13 km

 

Vanwege de voor vandaag voorspelde tropische weers-omstandigheden besluiten we om een uur eerder van start te gaan dan gebruikelijk.

“‘t Is een eind bij ons vandaan / Daarom gaat de karavaan / ‘s Morgens vroeg op weg dan zijn wij er niet zo laat”, zoals Heleentje van Capelle in mijn jeugd al filosofeerde in het kinderliedje de speeltuin. Om 08.00 uur zijn wij ter plaatse in het verre Gelderland en beginnen we onze wandeling. De zon is reeds prominent aanwezig als wij vertrekken vanaf het marktplein (foto 1).

We lopen langs de maisvelden en uiteraard – het is tenslotte een ‘klompenpad’ - door weilanden, waar we tussen de grazende koeien door moeten manoeuvreren. Met dank aan de droogte van de afgelopen tijd houden we onze voeten droog. Het enige vocht dat we voelen is van de ochtenddouw. Verder is het eerder stoffig dan zompig…

Aldus ploeteren wij voort door de – ietwat overdreven gesteld – inmiddels zinderende hitte. Van koffie en een beschutte rustplek onderweg blijven wij verstoken. De aangegeven pleisterplaats op de route blijkt vandaag te zijn ingenomen door een trouwpartij, en niet genegen om een paar haveloze wandelaars op te nemen. In onze ‘outfit’ kunnen we ons ook niet doen voorkomen als bruiloftsgasten. We moeten ons heil zoeken in de schaduwrijke bosjes op onze weg, en genoegen nemen met de zelf meegebrachte versnaperingen.

Door omstandigheden heb ik niet mijn ‘vogelcamera’ mee. Dus is het vooral genieten van onzichtbare vogelgeluiden. De ‘vreemde vogels’ die wij spotten – witte pauwen, rotganzen en zelfs twee (uitheemse) keizerganzen – verkeren in (semi-) gevangenschap achter omheining. En de weidevogels blijven buiten bereik van mijn groothoeklens. Dat zijn vandaag met name kieviten. Even denk ik nog een onbekende vogel te ontdekken in een weiland, maar na lang turen blijkt het een kattenkop te zijn die boven het gras uitsteekt. Ook ‘schattig’ natuurlijk…

Ederveen en omgeving schijnen bekend te staan om de kippenfokkerijen (of om de kippeneieren, daar wil ik af zijn). Getuige ook het standbeeld op het marktplein van onze start- en finishlocatie (foto 1). Maar wij komen onderweg vooral landelijke bedrijven tegen die landbouwmachines maken, alsmede tuincentra en ‘prefab beton’ fabrikanten. Die activiteiten stralen af op de omgeving (foto 5-8). En daar zit ineens onverwacht op een geparkeerde aanhangwagen van de beton-prefab zowaar een boerenzwaluw! Sinds afgelopen week (her)ken ik deze soort als verstekeling op internationale reizen, en deze hier wacht schijnbaar op lokaal vervoer… Ik kan de vogel uiteraard niet formaat-vullend in beeld krijgen met mijn groothoek.

We zijn relatief vroeg weer terug in onze startplaats Ederveen, alwaar de lokale horeca nog gesloten blijkt. Bij Café Biljart Marktzicht is men evenwel bereid om toch voor ons de koffie te serveren. Waarvoor onze dank!

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login