284,336 visitors
327,398 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-07-08_Woerdense Verlaat

2018-07-08_Woerdense Verlaat

 

Woerdense Verlaat, 08-07-2018 

19 km

 

Zondagmorgen, en ook nu weer vroeg op pad. We hebben de smaak te pakken in deze aanhoudend stralende zomerperiode. Met een wandelvriendin loop ik vandaag in de omgeving van de Woerdense Verlaat en Noordse Jonker. Uit een aantal vorige wandelroutes stellen wij à l’improviste ons kompas zodanig in dat onderweg ons beider landschappelijke voorkeuren aan bod komen.

Na een valse start, waarbij we een totaal verkeerde richting blijken te zijn ingeslagen, lopen we terug naar ons startpunt, en vandaar langs de Amstel en het aangrenzende weidegebied naar de tuinbouwstreek rond de Floraweg en vervolgens naar het plaatsje Noorden (foto 1). Hier haken wij aan bij de aanwijzingen van mooisteroutes.nl die ons naar het vogelparadijs brengen:

“De natuur in de Groene Jonker is jong. De omzetting van landbouwgrond naar natuur is begin 2008 afgerond. Het gebied is volop in ontwikkeling en nu al een eldorado voor bijzondere vogels. De steltkluut, de geoorde fuut en zelfs het schuwe porseleinhoen zijn hier voorbeelden van. Maar als u door het gebied loopt ziet u ook kievieten, futen, zwarte sterns en smienten.” (beschrijving Mooisteroutes.nl)

Bij aankomst worden we opgewacht door een ganse ganzenkolonie die aan de rand van een van de nieuwe plassen bivakkeert (foto 2-3). Mijn compositie toont slechts een klein groepje daarvan. En al gauw onderscheiden we allerlei andere vogelsoorten (foto 4-9). Maar hoe deze te benoemen? De vogels op foto 4 en 8 zijn naar alle waarschijnlijkheid tureluurs. De exemplaren op foto 5-7 kunnen wat mij betreft voor hetzelfde geld alle tot de ondersoort kieviet behoren als dat zij allemaal wat anders voorstellen. Steenloper  zou voor één of meerdere een mogelijk alternatief kunnen zijn. En ook de weg-wadende steltloper op foto 9 kan evengoed een kieviet als wat anders zijn wat mij betreft… We kunnen er – zowel letterlijk als figuurlijk - niet te lang bij stil blijven staan omdat de zon inmiddels onbarmhartig op deze schaduwarme plek inbrandt. Na een laatste blik op dit kleine paradijs (foto 10) trekken we verder. Bij de ‘uitgang’ van het natuurgebied treffen we nog een natuurvorser die zich concentreert op een enkele distelstruik, op zoek naar sluipwespen. Zo blijkt maar weer dat een heel klein gebied onder de juiste blik uit kan groeien tot (micro-) kosmos.

Qua uitzicht gaan we er buiten het reservaat niet direct op achteruit, getuige de vergezichten over het polderlandschap (foto 11-12), bevolkt met ooievaars, zwanen, diverse ganzensoorten, en wat er zoal meer in en boven de weilanden rondzwerft. Alleen een duo aalscholvers haalt mijn selectie (foto 13), en later een futen-gezin in de Kromme Mijdrecht (foto 14). We horen onderweg talloze vogelconcerten vanuit het riet, maar hoewel de zangers vlakbij moeten zitten krijgen we deze niet te zien. Vrolijk is het wel!

Inmiddels zijn we met een weide boog weer bij de Amstel uitgekomen, en kijken we over de waterlelies uit op de plaatselijke scheepswerven (foto 15). Nog even doorstappen en onze tocht zit erop.

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login