284,336 visitors
327,398 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-07-11_Leerdam

2018-07-11_Leerdam

 

Betuwse Moerassen, 11-07-2018 

20 km

 

Stuur je mij alleen op pad, dan bestaat de kans dat je me nooit meer terugziet! Vandaag trek ik de ‘Betuwse moerassen’ in:

“De route Betuwse Moerassen dankt zijn naam aan de twee moerasgebieden die worden doorkruist. Eén op de Koornwaard, een schiereiland in de Linge en één onderaan de Nieuwe Zuiderlingedijk.” (Mooisteroutes.nl)

Mijn tocht begint in Leerdam. Ik ben nog maar net de stad uit of ik raak de weg kwijt. Voor mij zijn aanwijzingen als “verderop wordt het een asfaltpad, volg dit nog circa 400 meter. Daal af naar het weiland”… nogal vaag. Bovendien kan ik geen 400 meter lang mijn aandacht bij de opdracht houden. Dan ben ik allang weer afgeleid.

Afijn, dat weiland is dus niks geworden. Als ik bij een provinciale verkeersweg uitkom begrijp ik dat er actie moet worden ondernomen. Met routebeschrijving, -kaartje, kunst- en vliegwerk kom ik uiteindelijk weer op het uitgezette traject terecht. Min of meer centraal op mijn ‘kaart’ staat mijn extra rondje uitgetekend. Ik loop nog een eind terug om te zien waar het mis gegaan is, maar daar kom ik niet achter.

Voort dus maar, op weg naar mijn eerste doel: het moerasgebied Koornwaard in de Linge. Ik volg de routeaanwijzingen nauwgezet, waarbij ik alleen even word afgeleid door een rondfladderende rietgors. Toch loop ik uiteindelijk dood op een ontoegankelijk soort scheepswerfje. Ik volg de weg terug, controleer de aanwijzingen nog eens, maar kan niet ontdekken waar het fout gaat… Ik kom wel bij de rivier (foto 1), maar niet op een doorwaadbare plek.

Ik besluit daarom om de aangegeven ‘inkortroute’ te volgen, en te proberen om het natuurgebied van de andere kant af binnen te trekken. Dat blijkt effectiever, en uiteindelijk alleszins de moeite waard (foto 2-6). Op mijn kaartje is aan de linkerkant het ontbrekende stuk uit mijn oorspronkelijke routeplan te zien.

Als ik verder loop heb ik vanaf de dijk een mooi uitzicht op een wijde bocht in de Linge (foto 7 en 8 vormen samen een soort panoramisch uitzicht) en het moerasgebied aan de overkant (foto 9). Aan de andere kant van de dijk daal ik af om mijn weg te vervolgen door de gras- en rietlanden. Dat ziet er op het eerste gezicht niet echt bijzonder uit (foto 10), maar zit vol met ‘leven’, zoals goed te horen is als ik voorbij loop. Ik sta dus vaak stil om het riet en struikgewas af te speuren naar leuke vogeltjes. Het enige ‘bewijsstuk’ dat ik hier heb weten te verzamelen is een rietgors in (je raadt het al… foto 11) het riet.

Na de graslanden volgt een stuk bos dat – in combinatie met de vochtige warmte – iets weg heeft van een tropisch woud. Ik ben blij dat de omgeving niet bekend staat om zijn gevaarlijke roofdieren of reptielen. Ongedeerd kom ik bij de met riet omzoomde waterplassen en daarmee bij het tweede natuurreservaat op mijn route:

“De vogelobservatiepost stelt u in staat om bijzondere vogels gade te slaan zoals de snor, kneu, blauwborst en bruine kiekendief. (…) Het moerasgebiedje met open water, riet en een elzenbroekbos is een lustoord voor de vogels.”

Dat kan waar zijn, maar het enige dat ik hier aantref is de houten observatieschutting, een paar rietzangers die mij steeds te vlug af zijn en de grauwe ganzen die verschrikt opvliegen als ik mijn route om de plas vervolg  (foto 12-14). Later in Asperen voeg ik nog een opvliegende kokmeeuw toe aan mijn selectie (foto 15). Op naar het einde van de tocht, tevreden dat ik ondanks alles toch mijn weg heb kunnen vinden.

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login