284,934 visitors
328,479 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-07-14_Driebruggen

2018-07-14_Driebruggen

 

Oude Hollandse Waterlinie, 14-07-2018 

13 km

 

“De Oude Hollandse Waterlinie, gevormd door de beide Wiericken waterlopen en de polder Lange Weide ertussen, is opgeworpen op initiatief van Willem III in 1672. De historie verhaalt dat hij persoonlijk, als jochie van 21, toezicht hield op de werkzaamheden vanuit hoeve Knodsenburg aan de overzijde van de Rijn. Toen de linie zijn waarde moest bewijzen (bij de Franse inval tijdens de Frans-Nederlandse oorlog, 1672-74) legde de strenge vorst de zwakte ervan bloot en de Hollandse veldheren kozen het hazenpad.” (Uit: Struinen en vorsen: Oude Waterlinieroute)

Je zou zelf niet zo snel bedenken op historische grond te lopen op deze ingedroogde veendijken. Totdat je de geroeste scheepsromp passeert, die minstens teruggaat tot de zeventiende eeuw (foto 1). We lopen nu langs de Dubbele Wiericke, een belangrijk onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. De molen (foto 2) hoort daar ongetwijfeld ook bij. We volgen de waterloop tot we uitkomen bij de Rijn en het daaraan gelegen Fort Wierickerschans (foto 3 geeft een impressie van deze fortificatie). We lopen om het fort heen, en gaan dan vrijwel parallel aan de Dubbele Wiericke terug langs de Enkele Wiericke. Hoe moeilijk kan het zijn…

Het enige probleem is dat de dijk lang en recht is, zonder beschutting tegen de onbarmhartige zon. Van bevriezing van de waterlinie zal in deze tijd bepaald geen sprake zijn! Veel te beleven valt er niet, onderweg. Maar de bermbegroeiing is prachtig, dus daar concentreer ik mij op (foto 4-8). Onderweg krijg ik - met name door onze veldbioloog - meermaals de namen ingefluisterd van de passerende flora. Ik onthoud daar hoegenaamd niets van, blijkbaar mis ik een stukje hersenkwab waarin dit soort informatie kan worden opgeslagen.

In de brede rietkragen barst het intussen van verborgen leven, getuige het bijna continue vogelgezang dat er uit opklinkt. We lopen hier deels door een ‘stiltegebied’, maar blijkbaar geldt dit niet voor vogels… In ieder geval houden ze zich bepaald niet stil!

Wij wel natuurlijk, terwijl we gestaag voortgaan op de onverharde dijk, over afscheidingshekjes klauteren, en intussen de omgeving afspeuren naar (vogel-) leven. Die vinden we min of meer op het punt waar we weer afbuigen in de richting van ons startpunt in Driebruggen: vier aalscholvers die decoratief staan opgesteld op de boomstammen aldaar (foto 10). Ze maken deel uit van een uitkijkpost ter plaatse. Het fijne kom ik er niet van te weten omdat het er precies op mijn moment van passeren nogal druk is. Bovendien ben ik behoorlijk achterop geraakt bij mijn eigen kleine wandelkudde, dus heb ik geen tijd om mij hier verder te verdiepen in de plaatselijke omstandigheden.

Even verderop zie ik een schooltje scholeksters in het weiland. Dat levert geen interessant groepsportret op, maar één ervan steekt wel mooi af in het groene grasland… (foto 11). Tegen de tijd dat ik begin te vrezen mijn groep echt uit het oog verloren te hebben blijken we alweer op ons uitgangspunt te zijn weergekeerd.

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login