284,336 visitors
327,398 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-07-17_Nijmegen

2018-07-17_Nijmegen

 

Vierdaagse Nijmegen 2018, 17-07-2018 

33,1 km

 

Dag 1: “Is het hier oorlog?”

Om 04.15 uur word ik gewekt door mijn wekkerradio. Door een niet voorziene samenloop van omstandigheden is er net op dat moment een live verslag in de lucht van de start van de eerste lopers van de Nijmeegse vierdaagse. En ik maar denken dat ik deze dagen akelig vroeg moet opstaan… Zo voelt het overigens nog wel!

Om 05.45 uur ga ik gepakt en gezakt de deur uit, en om 07.35 uur ontmoet ik de twee wandelvrienden waarmee ik deze week gezamenlijk zal optrekken op de startlocatie in het centrum van Nijmegen. De komende 4 dagen zal dit mijn ochtendschema zijn.

Na jarenlange twijfel en met de ervaring die ik afgelopen jaren heb opgedaan door het lopen van of in andere Nederlandse vierdaagse tochten, heb ik mij deze winter aangemeld voor de Nijmeegse…  En toen ik werd ‘ingeloot’, en dus toegelaten tot the Walk of the World (zoals dit evenement zichzelf afficheert), ben ik mij serieus gaan voorbereiden op de tocht.

We zijn inmiddels gescand en gestart, en staan vrijwel direct alweer stil. De eerste kilometers komen we slechts moeizaam vooruit in de drukte. Hier was ik al bang voor! Het kan dan allemaal wel erg gezellig zijn, ik kom hier om te lopen… Pas als we over de Waalbrug zijn kunnen we van lieverlee wat beter doorstappen. 

“De Vierdaagse kent iedere dag een andere route door het Gelderse, Brabantse of het Limburgse land, in de wijde omgeving van de stad Nijmegen. Elke wandeldag staat een andere plaats in de omgeving van Nijmegen centraal. Zo heet de eerste wandeldag De dag van Elst, de tweede De dag van Wijchen, de derde De dag van Groesbeek en tot slot de vierde De dag van Cuijk.” Aldus de officiële route-informatie.

De afzonderlijke routekaarten van onze dagmarsen voeg ik bij. Ik zal de dagen niet uitvoerig beschrijven, en onderweg ook weinig fotograferen. Bijna al mijn tijd en energie wordt opgeslokt door de fysieke bezigheid van het lopen, van de warmte en de drukte onderweg, van het reizen heen en weer tussen woon- en startplaats (minimaal drieënhalf uur per dag), het fysieke herstel en de logistieke voorbereiding voor de komende dag.

Voor een goede indruk van de geschiedenis van de Nijmeegse vierdaagse verwijs ik naar de beschrijving van de Stichting Novio Magus:

https://www.noviomagus.nl/Rx.php?Url=Vierdaagse/vierdaagse.htm

Daarin is onder meer te lezen dat dit vierdaagse fenomeen van oorsprong een overwegend militaire aangelegenheid was. Ergens las of hoorde ik zelfs dat het initiatief voor de organisatie lag in de behoefte om de Nederlandse militair wat fitter te krijgen. Ik zelf ken de vierdaagse uit de tijd dat er juist veel burgerlijk verzet was tegen de militaire inbreng, onder andere door de actiegroep “is het hier oorlog?” In mijn fotoselectie van dag 1 derhalve relatief veel aandacht voor de militaire inbreng. Heden ten dage wordt deze inbreng volgens mij juist gewaardeerd vanwege haar internationale en ten dele ook folkloristische karakter.

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login