284,337 visitors
327,399 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-07-28_Woudenberg

2018-07-28_Woudenberg

 

Woudenberg, 28-07-2018 

11 km

 

We hebben vandaag te maken met een ‘koufront’ die een kortstondige onderbreking is van de tropische en droge weersomstandigheden van de afgelopen en komende tijd. Vannacht hing er onweer in de lucht, en was er enige regen. Vanmorgen op weg naar Woudenberg ook weer regen. Je weet niet wat je meemaakt. Is dit het einde der tijden, is dit de mythische zondvloed? Dat lijkt mee te vallen, eerder is er sprake van een druppel op een gloeiende plaat… En bescherming tegen de kou is ook nog niet echt nodig bij de voorspelde 26 graden. Het voelt eerder ‘benauwd’, deze restwarmte in combinatie met de vochtige lucht. Maar goed, voor ons zijn dit momenteel uiterst schappelijke weersomstandigheden, en we hebben in ieder geval onze regenkleding mee.

We lopen een soort adellijke landgoederenroute in combinatie met landschapssporen van de Grebbelinie. Op weg dus maar. We negeren het landhuis Geerestein, maar even verderop kan ik niet om de “historische boerderij Griftpark” heen. Dat ligt er te on-Hollands pittoresk bij om zo maar aan voorbij te lopen (foto 1). Vanaf nu zal ik de andere bij de route behorende bezienswaardigheden negeren, en mijn blik willekeurig laten leiden door de omgeving. Dat valt nog niet mee, want ik word voortdurend lastig gevallen  door insecten die mij al stekend, bijtend en krabbend het leven zuur trachten te maken. Is dit een gevolg van een natuur die van streek is, of ligt het aan mij? Heb ik iets gegeten, gedronken, gespoten of gesnoven dat deze irritante steekmormels aantrekt? Ik kan ze haast niet van me afhouden, en zit na verloop van tijd onder de bulten en blutsen.

Als wij zo ongeveer halverwege de route pauzeren hoor ik dat de anderen er ook last van hebben. Dat is een troostrijke constatering, zij het de spreekwoordelijke schrale…

Inmiddels vorderen we gestaag, slechts opgehouden door het regelmatig aan- en uittrekken van de regenponcho’s. We lopen langs weelderige bosranden (foto 2), langs weilanden waar ‘memorials’ staan opgesteld voor gesneuvelde Canadese vliegeniers (foto 3), langs restanten van de voormalige Grebbelinie (foto 4), langs verdroogd gras en beregend gewas (foto 5), langs schapen op de verdroogde liniedijk langs het Valleikanaal (foto 6), koeien in een schaduwrijke stal (foto7), en langs grote kippenschuren (foto 8). De luchten zijn inmiddels dreigend, het asfalt is natgeregend, dus kunnen we ons gaan opmaken voor de apotheose van de dag: het licht op de half-verdroogde maisvelden met een blauwgrijze lucht daarboven. Als variatie op een gezegde: “dit landschap zien en dan sterven…” (foto 9)

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login