284,934 visitors
328,479 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-09-08_Diever

2018-09-08_Diever

 

Diever, 7-9 september 2018

15 en 7 km

 

We laten de auto achter op een parkeerterrein in Zorgvlied (foto 1), en gaan op pad. We zijn in Drenthe voor de jaarlijkse openlucht-opvoering van een toneelstuk van Shakespeare. Een traditie die hier sinds 1946 in ere wordt gehouden. Dit jaar staat de opvoering van King Lear op het programma, waarover later meer….

We zijn gisteren aangekomen, en gaan vandaag ‘sfeer proeven’ in de omgeving. Het weer werkt mee, want zo gauw we op weg zijn maakt de blauw in de lucht plaats voor asgrauw. Dit is het landschap waarin Lear zal gaan dwalen (foto 2-9), en geeft daarmee vorm aan het eerste deel van ons fotografische drieluik.

Zorgvlied is een dorpje op de grens van Drenthe en Friesland, en de wandeling voert ons door het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dat is een van de grootste natuurgebieden van Nederland, zo weet ik uit betrouwbare bronnen (mooisteroutes.nl). 14 kilometer lang is deze ouverture op ons avondprogramma.

Vlakbij ons tijdelijk onderkomen bevindt zich de inmiddels min of meer historische plek waar de jaarlijkse Shakespeare opvoeringen plaats vinden (foto 10-11). King Lear is een van de grote tragedies die de Engelse schrijver/dichter William Shakespeare rond 1600 schreef en op de planken bracht. Het stuk is een aaneenschakeling van handelingen die onontkoombaar leiden tot de meest tragische gebeurtenissen. De enige ‘lucht’ en humor komt in de originele versie eigenlijk van de nar van de koning. De opvoering in Diever volgt de originele toneelversie vrij nauwkeurig, maar voegt daar een aantal elementen aan toe waardoor het geheel een soort ‘tragikomedie’ wordt. Zonder afbreuk te doen aan de hartverscheurende inhoud en afloop van het stuk zorgen hier onder meer de surrealistisch-uitbundige scènewisselingen voor meer ‘lucht’ en ‘contrapunten’. Dit is voor mij een alleszins memorabele Shakespeare opvoering! Het is al laat als wij terugkeren naar ons basiskamp in de Dieverse bossen. en we zijn blij met een kleine zaklamp om onze weg te verlichten.

Entr’acte. Bij het krieken van de dag lopen wij door de stille bossen. Te vroeg, de natuur is nog in slaap gehuld. Pas als de zon opkomt horen we vrolijke geluiden. We beluisteren nu van alles om ons heen, en zien ook steeds meer vogels vliegen. Helaas verkeren die voornamelijk buiten bereik van mijn camera. Ze zijn te hoog, te verborgen, te snel uit beeld weer… Mijn enige trofee deze ochtend is een onscherpe boomkruiper (die overigens wel heerlijk in het ochtendzonnetje zit; foto 12-14). Tevreden toch keren we terug voor het ontbijt in onze blokhut. Daar horen we dat er in onze afwezigheid een bonte specht bij het huisje gesignaleerd is…. Hadden we dus net zo goed thuis kunnen blijven.

We maken vandaag een relatief korte wandeling rond de venen in het Dwingelderveld, bij Dwingeloo, en belanden daarmee in het derde deel van mijn fotografisch drieluik. Hier wordt de natuur in beeld gebracht vanuit het perspectief van de ‘perceelnummers’. Percelen zijn in wezen kadastrale aanduidingen voor de verdeling van grond en eigendoms- of ontginningsrechten. Hier ter plaatse zijn deze percelen sinds het begin 19eeeuw fysiek genummerd in de vorm van stenen stèles. Aan de hand hiervan zou een moderne koning Lear zijn land kunnen verdelen onder zijn dochteren. Waarmee ook dit landschap naadloos toegesneden is op onze theaterervaring van dit weekend. En alles tot één totaalervaring kan worden gesmeed die aan komende generaties kan worden doorgegeven: “’Het is gezien’, mompelde hij, ‘het is niet onopgemerkt gebleven.’ Hij strekte zich uit en viel in diepe slaap.”

 

Bekijk de kaart Zorgvlied)

Bekijk de foto's (drieluik) 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login