284,336 visitors
327,398 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-10-13_Voorthuizen

2018-10-13_Voorthuizen

 

Voorthuizen 13-10-2018 

14 km

 

Waar hebben we het aan verdiend? Het zou allang herfst moeten zijn, en wij lopen in zomerkledij door “het mooie buitengebied van Voorthuizen. Wandelen door bos, over zandpaden, langs beken en door weilanden. Klompen aan, rugzak op en gaan!”

Ons vorige ‘klompenpad’, dat wij een maand geleden hier in de buurt  liepen, bij Putten, was geen doorslaand succes. Op de klompen langs de provinciale weg, en veel route aanwijzingen die weg waren of anderszins in ongerede geraakt. We hadden al min of meer besloten om deze streken voortaan te mijden…

Maar zie, we zijn toch weer terug in de Gelderse vallei. Met dank aan een vooraf vastgelegd wandelschema en (wat mij betreft) een slecht geheugen. En wat blijkt? De route voor vandaag is voorbeeldig ‘uitgepijld’! Zonder enige moeite vinden wij onze weg. Op zo’n manier gaat er niets boven klompenpaden: je hoeft niet continu met je snufferd in de papieren te lopen om van allerlei aanwijzingen te decoderen, maar hebt alle tijd en ruimte om uitgebreid om je heen te kijken. Zo lang je de klompenbordjes maar in de gaten houdt. Wat zoals gezegd vandaag een eitje is… En van eieren gesproken: “Rondom Voorthuizen en in de rest van de gemeente Barneveld bevinden zich zeer veel pluimveebedrijven” (bron: Wikipedia). We zullen vandaag weinig pluimvee tegenkomen, al spreken we nog wel even een op het land werkzame boerin die naar haar eenden boerderij verwijst.

Het gevogelte dat wij onderweg wel tegenkomen is ook niet altijd even makkelijk te documenteren. Zo denken wij puttertjes te horen, en ook te zien overvliegen, en even later is er sprake van een groenling… Bewijs heb ik daar niet van, ze zijn mij te vluchtig, en zijn dus al verdampt voordat ik mijn camera heb kunnen richten. De middels een informatiebord beloofde groene specht krijgen we al helemaal niet te zien! Wel slaag ik erin om aan de bosrand een Vlaamse gaai vast te leggen (foto 1), en een roodborstje in de boomtop (foto 2).

De bossen die we doorkruisen zijn aangenaam, en vaak worden we vergezeld door luid en vrolijk vogelgekwetter, afkomstig van groepjes mezen zo te zien, en ook van mussen, en vinken, en ander klein grut dat we in de gauwigheid niet weten te determineren. Hetzelfde geldt voor het open landschap, waar we langs tuinen en door weilanden lopen. In een klein monument in het bos (voor wie of wat blijft ons een raadsel) figureert de afbeelding van een vogeltje (foto 5), maar dat telt waarschijnlijk niet. Pas in de theetuin waar we pauzeren weet ik weer een vogel te betrappen die in het veld staat te zingen: een zanglijster derhalve (foto 6).

Zoals gezegd lijkt het wel zomer, en ook de koeien liggen lui en loom neergevlijd in de velden (foto 7). De lijster langs de kant van de weg (foto 8) heeft het minder getroffen, maar de leeuwenbekjes even verderop (foto 9) staan nog fier overeind. Deze bespiegelingen slaan helemaal nergens op natuurlijk, behalve dat we het allemaal gezien hebben onderweg. En nog veel meer…

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login