284,336 visitors
327,398 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-10-27_Bussum

2018-10-27_Bussum

 

Spanderswoud en Westerheide 27-10-2018 

13 km

 

Het is weer eens zo’n dag dat de thuisblijvers spijt zullen hebben dat ze niet mee zijn. Er is regen en kou voorspeld, en een harde wind. Vannacht hoorde ik inderdaad de regen tegen de ramen kletteren, en ook vanmorgen is alles nog nat en is de lucht dreigend en grauw. Daar trek ik mij niets van aan. Uit ervaring weet ik dat het weer onderweg vaak meevalt. En zo niet, dan blijft er nog altijd een mooi verhaal van alle ellende en afzien over. Alle mogelijke zorgen blijken overbodig. Bij de start in Bussum krijgen we nog een buitje over ons heen maar verder blijft het (zo goed als) droog. In de loop van de ochtend breekt er zelfs een zonnetje door…

“Tussen Bussum en Hilversum liggen twee prachtige heide-gebieden ingeklemd: de Bussummerheide en de Westerheide. Over heidepaden en door enkele bosjes doorklieft u deze grote heidevelden. Maar eerst kuiert u lekker over mooie boswegen en spannende slingerpaadjes door het sfeervolle, mysterieuze Spanderswoud.” (uit: Groene Wissels, nr 121)

Er staan nog plassen op de heidepaden (foto 1), maar in het ‘mysterieuze’ Spanderswoud is het goed toeven (foto 2-4). Dat vinden ook de schapen die zich hier in groten getale ophouden (foto 5-6). Een enkele keer dwalen we af , als gevolg van het feit dat we “in het Spanderswoud vaak over struinpaden (lopen) waar wel eens naar gezocht moet worden” (Groene Wissels, nr 121). De routebeschrijving is vaak even mysterieus als het ‘woud’ zelf:

“Na (misschien) een dikke boomstam overgestapt te hebben linkerbocht volgen, volg het redelijk duidelijke pad. Strak voor een volgende bijna haakse linkerbocht op een vaag, lastig te vinden paadje RA. Iets verderop gaat u een laag heuveltje (met wat omgevallen bomen) over, volg daarna de flauwe rechterbocht (met links daarvan een heuveltje). Na wat bochtjes gaat u even een lage wal aan de zijkant op en af, negeer daarna vaag rechter- en linkerpad, loop daarna RD-gaand een donker hoog naaldbos in.”

Maar we zijn inmiddels wel wat gewend, zijn ook redelijk op elkaar ingespeeld, en weten dat we bij gerede twijfel direct op onze schreden terug moeten keren tot het punt waarop we nog zeker van de weg waren. Dit soort routes zijn volgens ons ‘minder geschikt’ om in je eentje te lopen…

In het voorbijgaan fotografeer ik nog een enkele kleurrijke compositie van paddenstoelen ter plekke (foto 7-8), het is tenslotte herfst. We zijn inmiddels halverwege de route, en komen bij “een oergezellige gelegenheid die alle dagen van de week geopend is”. Dat kan wel zo zijn, alleen niet op het tijdstip dat wij er aankloppen. We zijn te vroeg. Zelfs de waakhonden zijn nog niet los (foto 9). Dus wachten we, want zonder bevoorrading wagen we ons niet aan de grote heidevelden die nog in het verschiet liggen.

En zie, de zaak opent haar deuren, en wat later lopen wij gelaafd door het woeste land (foto 10-11). Onderweg begroeten we nog een in het laagland verdwaalde Schotse hooglander (foto 12), en stappen dan verder naar de finish. Het is weer mooi geweest.

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login