284,336 visitors
327,398 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-12-22_Nieuwersluis

2018-12-22_Nieuwersluis

 

Langs de Vecht  22-12-2018 

11,5 km

 

Wordt dit onze nieuwe traditionele kerstwandeling? Vorige jaren liepen wij die rond het plaatsje Breukelen, maar daar waren we enigszins op uitgekeken, meen ik mij te herinneren. We lopen nu een wat noordelijker route langs de rivier de Vecht. Ben ik getuige van de geboorte van een nieuwe traditie? Ik geloof van wel, zeker als ik de Kerstman onderweg in een boom langs de weg zie hangen (foto 1). Of is dit juist een uiting van een ‘Antichrist’, die de beste Santa hier demonstratief heeft opgeknoopt?

Vanuit ons startpunt bij Nieuwersluis volgen wij de rivier in eerste instantie noordwaarts, richting Loenen, en verder. Over het water heen hebben we uitzicht op de molen waar wij (spoiler!) op de terugweg zullen pauzeren, en andere oeverzaken (foto 2-3). We lopen over een smal kronkelende asfaltweg waar ook het overige lokale verkeer gebruik van moet maken. Dat betekent dat we regelmatig de berm in moeten vluchten, alhoewel het op deze vroege winterse zaterdagochtend nog niet echt druk is. In de kale bomen en struiken langs de weg ontdekken we koolmezen, vinken, huismussen, spreeuwen, pimpelmezen, merels, en nog wat onbestemd klein bruin spul, kleiner dan een mus: is het een winterkoninkje? Ik kan het achteraf niet verifiëren, omdat ik weer eens mijn ‘verkeerde’ camera bij me heb. Zelfs de forse parkiet in de boomtop (foto 4) is slechts moeizaam te onderscheiden, terwijl ik toch zo ongeveer aan de voet van deze boom sta…

Verderop in het weiland zien we ooievaars, en in het water van de Vecht drijven kuifeenden, waterhoentjes, meerkoeten en futen onder het toeziend oog van de meeuwen, reigers en aalscholvers op de dukdalven. Ik zeg het maar, want in mijn serie krijgt u ze niet te zien.

Inmiddels hebben we Vreeland bereikt (foto 6), het keerpunt van onze route. Even breekt de zon door, en zet het dorp kortstondig in een onwezenlijke kleurgloed (foto 5). We steken de rivier over en volgen die over de andere oever via Loenen terug naar Nieuwersluis.

Aan deze kant van de stroom slagen we er vrij snel in om het asfalt in te ruilen voor half- en onverharde paden, te beginnen bij het IJsvogelpad. Uiteraard speur ik de omgeving af naar de vogel waarnaar dit pad vernoemd is, maar tevergeefs. Wel bespeur ik touwladders en slingergrepen (foto 7-8), die er in dit licht een beetje dreigend uitzien.

Bij Molen de Hoop in Loenen, dezelfde die ik op de heenweg vanaf de overkant van de rivier al zag, stoppen we voor koffie. Als we weer buiten komen blijkt het te regenen. Daar hebben we inmiddels niet meer op gerekend! We trekken ons er dus maar niets van aan, en lopen onder een onstuimige hemel en langs wat ‘unidentified non-flying objects’ (foto 9) terug naar ons uitgangspunt.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik vooraf niet veel enthousiasme kon opbrengen voor de route van vandaag. We hebben die al vaker gelopen, en ik dacht het allemaal wel gezien te hebben. Niet dus! Ik zou inmiddels kunnen (en moeten) weten dat elke wandeldag verschillend is, en dat er altijd weer mooie en nieuwe dingen te zien en te beleven zijn.

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login