284,934 visitors
328,479 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2018 > 2018-12-29_Austerlitz

2018-12-29_Austerlitz

 

Austerlitz 29-12-2018   

12km

 

Vanuit de groep bereikt mij het verzoek om “vrolijker” foto’s. Het deugt allemaal wel, wat ik presenteer, maar het toont altijd wat sombertjes. Ik schijn de neiging te hebben om de wereld te kaal te zien, te strak, te donker. Kortom, dat moet allemaal veel vrolijker kunnen… Uiteraard wil ik hierin graag tegemoetkomen aan de wensen van ons wandelvolk. Voor je het weet loop ik binnenkort te midden van gele protesthesjes, en daar pas ik voor.

Ik val dus maar gelijk met de deur in huis, met de vrolijke “Groeten vanuit de Pyramide van Austerlitz”, en vervolg mijn serie met een vriendelijk om zich heen kijkende boom (foto 1-2). En dan zijn we nog niet eens echt gestart. Dat belooft wat! Weg met de grijze en grauwe luchten, met de mistroostige winterlandschappen: we scheppen onze eigen werkelijkheid. Als dat niet goedschiks kan, dan desnoods maar met geweld…

Dit is onze laatste (gezamenlijke) wandeling van het jaar, en wederom zijn de weergoden ons redelijk goed gezind: het is niet echt koud, en we houden het droog gedurende het grootste deel van de tocht. We lopen meesttijds over kronkelende en meanderende paadjes door de bossen ten westen van Woudenberg, met af en toe een strookje heideveld daartussen (foto 3-4). Mooisteroutes.nl heeft deze prachtige route voor ons uitgezet, onder de naam Franse putten. Dat zit zo:

“Kijk (…) even naar de grote kuil na de bomenrand; meestal staat er water in. Dit is een van de dertig plekken waar generaal Marmont in de Franse Tijd zijn ruim 18.000 soldaten naar water liet graven: de Franse putten. Ook hoopte hij zo hun verveling te verdrijven en hun conditie te verbeteren” (Uit de routebeschrijving). Die putten bieden vandaag de dag nog altijd een vrolijke aanblik (foto 5).

Uit latere tijden stamt het bescheiden monument dat we even verderop langs een bospad aantreffen (foto 6). Hier werden op 16 oktober 1942 door de Duitsers een aantal krijgsgevangenen gefusilleerd als vergelding voor het een of ander. Veel leuker kan ik het niet maken! We nemen een moment van stilte en respect in acht voor de doden, en vervolgen onze tocht.

Het goede nieuws is dat wij het bochtige circuit door de onoverzichtelijke bossen waarlijk foutloos afleggen. Bekijk de kaart, en huiver! We hebben dan ook echt koffie verdient, en die denken we te vinden bij het Pannenkoekenhuis Bergzicht. Dat blijkt gesloten. Ook in de naastgelegen uitspanning van Kees vinden we de hond/vos in de pot (foto 7). Alles zit hier potdicht tot na Nieuwjaar, en daar kunnen we niet op wachten…

We zoeken derhalve de uitgezette route weer op, en lopen onverzadigd door. Wel treffen we aan de bosrand talloze vinkjes en ander klein gevogelte, waardoor we (ik in elk geval) weer opvrolijken (geen foto’s).

Nog even langs een strookje heide met gaswinningspunt (foto 8), en dan zien wij vanaf onze aanlooproute de beroemde Pyramide van Austerlitz opdoemen (foto 9), tegen een strakblauwe lucht:

“De Pyramide van Austerlitz ligt op een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Generaal Marmont liet in 1804 de Pyramide bouwen door het Frans-Bataafse leger. Het was een eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Op de pyramide stond een houten obelisk die snel in verval raakte. In 1894 werd een nieuwe stenen obelisk gebouwd. (…) De 36 meter hoge Pyramide is tegen betaling te bezoeken. Openingstijden zijn wisselend.” (Uit de routebeschrijving)

U raadt het al: als wij ervoor staan is de zaak gesloten, “wegens gebrek aan vrijwilligers”. Maakt allemaal niet uit. We hebben een mooie route gelopen, en die proberen vast te leggen in een vrolijk fotoverslag. Of dat geheel gelukt is laat ik aan het oordeel van de lezer/kijker…

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login