Cicero

You are here:   Home > Camino Portugues > V Viana de Castelo

V Viana de Castelo

 

Camino Portugues: Fao/Esposende - Viana de Castelo

9 september 2021

 

Dag 6 Fao/Esposende – Viana de Castelo (± 27 km)         De groene en afwisselende route van vandaag voert ons verder weg van de oceaan. We lopen door eucalyptus-bossen en langs en over een beekje (Rio Nueva). Onderweg passeer je een pelgrimsmonument. En vandaag merk je dat de kustroute zeker niet vlak is: de eerste klimmetjes neem je onderweg.

Na vertrek uit ons vakantie-resort gaan we terug naar het punt waar we gisteren de route verlaten hebben. Het eerste deel lopen we nog langs zee. Het is laag water, waardoor de kustlijn een stukje is opgeschoven en talloze kleine strandlopertjes op de drooggevallen bodem naar voedsel zoeken. Het ziet er allemaal even schitterend uit, en ik kan er maar moeilijk afscheid van nemen (foto 1-4). Toch moet ik verder.

Van lieverlee verlaten we de kust, en voert de weg ons verder landinwaarts. We wisselen strand- en vlonderpaden in voor granietkeien, ‘kinderkopjes’ en onverharde bospaden. De hoogteverschillen onderweg, in combinatie met de ongelijke ondergrond, maken de tocht zwaarder, maar tegelijkertijd ook aangenaam afwisselend. We zien nu ook meer Camino-aanduidingen, zoals wegwijzers, kerken, gedenkstenen en andere uitingen. Alles bij elkaar wekt dit voor het eerst eigenlijk het gevoel op van een pelgrimstocht, in plaats van een ‘gewoon’ lange-afstands-pad. Het voelt goed. Zowel de fysieke inspanning als de omgeving bevallen mij prima. En het wandeltempo ligt vooralsnog op een voor mij aangenaam niveau. Wel ben ik blij dat ik uiteindelijk toch niet met ‘volle bepakking’ op pad ben gegaan. Nu loop ik hier met een alleszins vrij gevoel.

Ondanks de weersverwachting houden we het een groot deel van de dag droog. Als het na een paar waarschuwingsbuitjes uiteindelijk echt begint te regenen, is het gelijk ook goed raak. De laatste anderhalf uur lopen we in de stromende regen. Ronduit spectaculair is de oversteek van de rivier bij de aankomstplaats Viana de Castelo middels een circa zeshonderd meter lange brug, de Ponte Eiffel. Vol op de wind en regenvlagen hebben we moeite om ons staande te houden en vooruit te komen. Het opspattende water van het drukke verkeer dat ons op de brug voorbijraast zorgt voor aanvullende wateroverlast. Tegen de tijd dat we ons onderdak bereiken zijn we geheel doorweekt. Maar afgezien van een paar kledingstukken en andere (te) loszittende accessoires zijn er geen vermisten of slachtoffers te betreuren.

We checken in bij de jeugdherberg (Pousada de Juventude) die voor vandaag op het programma staat, en hangen alle natte spullen te drogen. Opgefrist gaan we vervolgens uit eten in een naburige aangelegenheid. Na wat plussen en minnen valt de keuze op het zogenaamde “pelgrimsmenu”. Naar verluid bestaat dit uit soep vooraf en een dagschotel, plus een glas wijn. Volgens verwachting is het eenvoudig, maar goed te eten. Een prima keus dus. Alleen het glas wijn houden wij waarschijnlijk tegoed…

Ons onderkomen blijkt de naam ‘jeugdherberg’ waardig. De douche bestaat uit een harde straal die recht naar beneden valt, maar waarvan het water in elk geval warm is. Het bed is smal, en is opgehoogd met een dusdanig matras dat ik de hele nacht bezig ben met niet uit bed te rollen. De inrichting van, en het uitzicht vanuit onze herberg laat ik maar liever aan ieders eigen verbeelding over.

 

Bekijk de foto's 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login