Cicero

You are here:   Home > Camino Primitivo > XV Arzua - O Pedrouzo

XV Arzua - O Pedrouzo

 

Camino Primitivo: Arzua – O Pedrouzo

Zondag 17 september 2023

20 – 25 km

 

Het moet niet gekker worden. Nu begin ik me al zorgen te maken dat de etappes te kort zijn, en me af te vragen wat ik met de rest van mijn tijd aan moet. In plaatsen als Lugo en Santiago is dat geen probleem, maar in deze contreien kun je maar beter wat langer onderweg zijn. In Arzua, en ongetwijfeld ook in Pedrouzo is er, in weerwil van hun poëtische namen, buiten slapen, eten en drinken zo ongeveer niets te beleven.

Bij het ontbijt vanmorgen zie en begroet ik vluchtig mijn ‘ontbijt-Spanjaard’ uit Friol. Het ontbijt is in Hotel Arzua, terwijl ik verblijf in Pension Rua, waarvoor ik heb moeten inchecken in Albergue Don Quijote. Heb ik niet al gezegd dat mijn reis een complexe dagelijkse organisatie en planning vereist? Die bezigheden nemen een groot deel van mijn alerte bewustzijn in beslag. Dat is niet erg, alleen blijft er daardoor weinig tijd en ruimte over om te reflecteren op voorafgaande ervaringen.

Mijn reisnotities en foto’s vormen een belangrijk deel van mijn geheugen. Ter plaatse ‘registreer’ ik, om achteraf te kunnen ‘reflecteren’. ‘Indrukken opdoen, vastleggen, en opslaan voor later’, zo zou je mijn ‘camino-beleving’ kunnen omschrijven. Dat klinkt als ‘gehaast toeristisch consumentisme’, maar zo voelt het niet. Buiten het feit dat ik alle ‘hoogtepunten’ zelf te voet moet vinden en aflopen, en op veel ‘memorabele’ plekken vaak moederziel alleen sta, zorgen mijn foto’s, en vooral ook mijn aantekeningen ervoor dat ik me ook ter plekke meer bewust ben van wat ik zie en meemaak. Daarna verdwijnt het inderdaad naar de achtergrond, om plaats te maken voor nieuwe ervaringen. Maar het is met volle aandacht gezien, en opgeslagen.

Bij het verlaten van Arzua maak ik op de valreep nog mijn ‘stadsgezicht’ (foto 1). In het juiste licht zijn alle plaatsen mooi! Nu pas besef ik hoe druk het geworden is sinds de samenkomst van de verschillende camino-varianten. Ik hoef vandaag alleen maar aan te sluiten bij de sliert wandelaars om mijn weg te vinden. Cultureel-historische monumenten zijn vervangen door ‘camino-horeca’ langs de weg (foto 2). Mijn contacten, met name met een vrolijk drietal Zuid-Afrikaanse loopsters, en later met een Colombiaanse fotografie-docent uit Bogota, leg ik vooral in het begin van de etappe, als alles nog wat dichter op elkaar loopt.

Maar na verloop van tijd slaag ik er toch weer in om geheel alleen en op mezelf te lopen. Het traject is ‘glooiend’, niet meer dan dat. Ik loop over half-verharde paden door gevarieerde bossen. Het lopen kost geen moeite zo, gaat welhaast vanzelf. Verslavend is het, eindeloos doorlopen… Aan de andere kant wil ik vanmiddag wel voor de regen binnen zijn. Dat lukt, al om 14.00 uur kom ik aan in mijn halteplaats. Veel te vroeg natuurlijk.

Ik vermaak mezelf met ‘het (camino-)mirakel van de haan en de kip’ (foto 6), met geafficheerde doch onvindbare kerken (foto 7), met geassocieerde gedachten aan de verwoesting van oud-Bijbelse steden, waarheen ik een verdwaalde pelgrim op weg help, met het schuilen in een saai plaatselijk café, met het absurdistische ‘inchecken’ bij mijn hotel, met het prima restaurantje dat ik uiteindelijk nog weet te vinden, en mijn bevindingen aldaar.

Verder regent het een groot deel van de middag, de hele avond en nacht.

 

Bekijk de foto's

...

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login