284,934 visitors
328,479 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2016 > 2016-07-09_Utrecht

2016-07-09_Utrecht

 

Utrecht 09-07-2016

16 km

 

“Wandelsport Vereniging Jong en Vrolijk is een echte Utrechtse vereniging welk op 28 september 1938 is opgericht. Onze activiteiten bevinden zich vooral in de Utrechtse wijken Zuilen, Ondiep en Overvecht. Maar uiteraard zijn onze activiteiten ook voor anderen, die niet in deze wijken wonen, toegankelijk. De wandelsport behoort tot de meest laagdrempelige beweegactiviteit welk door bijna iedereen wel beoefend kan worden. Daarbij kan dit ook goed zijn voor de conditie, gezondheid en  sociale contacten.”

Aldus presenteert de wandelsportvereniging Jong en Vrolijk zich. Vandaag organiseert deze vereniging haar “27ste recreatietocht”:

“In tegenstelling dan dat menige van u zult denken kunt u hier genieten van het vele natuur dat Utrecht rijk is. Afhankelijk van de afstand loopt u langs de Vecht, Polders en Maarsseveense Plassen. Enkele bezienswaardigheden zijn Kasteel Slot Zuylen, Fort de Gagel, Fort de Ruigenhoekse Dijk en Fort aan de Klop.”

Ik vind het een mooie zin, die eerste, en ga dus maar eens kijken wat er vandaag allemaal in de buurt te genieten valt. Het lijkt wel zomervakantie. Niet alleen vanwege het prachtige weer, maar ook omdat de meeste van mijn directe wandelgenoten niet thuis geven, waardoor we met slechts drie man/vrouw aan de start verschijnen. Dat zijn overigens niet de minsten, zodat wij in een lustig tempo, onderwijl gezellig koutend, door het Utrechtse land stappen. Wij lopen naar de Vecht (foto 1), en volgen dit riviertje, de stad uit. Na verloop van tijd krijgen we zicht op Slot Zuylen. We verlaten de uitgezette route om even een kijkje te nemen bij dit kasteel:

“Slot Zuylen is een kasteel bij het dorpje Oud-Zuilen nabij de stad Utrecht. Het ligt vanuit Utrecht gezien aan het begin van de Vechtstreek. De geschiedenis van het slot begint reeds in de 13e eeuw. (…) Het slot ligt in een parkje van 1,5 hectare met een 120 meter lange slangenmuur. Bij het kasteel behoren verder nog grachten met de volgende aparte rijksmonumenten: kademuren, een duiker, brug, poortgebouw, hoektoren, koetshuis, tuinmanswoning, slotboerderij, houtopslag- en wagenschuur, speelhuisje, ijzeren hekwerk en een moestuin” (Wikipedia). Om maar wat te noemen… Ik concentreer mij op de ‘slangenmuur’ (foto 2). “Gebouwd rond 1742, is de ca. 120 meter lange slangenmuur een van de weinig overgebleven slangenmuren in Nederland. Zij behoort tot de mooiste fruitmuren in West-Europa. Specifiek voor de slangenmuur van Slot Zuylen is dat zij eindigt in een rondeel, waar bovenuit de kroon van de sterappel torent die daarin geplant is. De slangenmuur is in 2006 gerestaureerd.” (info Slot Zuylen)

Aansluitend lopen we het polderlandschap in (foto 3), en vervolgens door de waterrijke omgeving van de Maarsseveense plassen (foto’s 4-6). Op de Westbroekse Binnenweg komen we weer boven… (foto 7). Een maand geleden fotografeerde ik op dezelfde plek deze zelfde auto. Dat was tijdens de Parkinsonloop vanuit Groenekan (zie aldaar). Ook die wandeling was georganiseerd door onze fameuze Wandelvereniging Jong en Vrolijk. Vandaag lopen we daar een soort vervolg op, want het parcours sluit zo ongeveer naadloos aan.

Op de terugweg komen we (onder andere) langs de tuinbouwkassen die het voormalig werkterrein vormen van de mannelijke helft van mijn wandelgezelschap. De natuurlijke omlijsting vind ik mooi genoeg om de foto (8) toe te laten tot de selectie van vandaag. Voormalig werkterrein treffen we ook aan in de Vecht (foto 9), alwaar de gemeente Utrecht de prostitutie uit deze woonboten verdreven heeft (voorlopig de illegaliteit in… vervangende werkruimte laat op zich wachten). Wat mij betreft mag dit beeld wel tot ‘beschermd stadsgezicht’ benoemd worden.

Het is alles bij elkaar weer een uiterst genoeglijke en leerzame wandeling geweest.

 

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login