284,934 visitors
328,479 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2016 > 2016-09-03_De_Hoef

2016-09-03_De_Hoef

 

De Hoef 03-09-2016

14,5 km

 

“Een grote plas, ruisende rietkragen en natte graslanden: dat is De Groene Jonker. Een relatief jong natuurgebied dat nog volop in ontwikkeling is. In elk jaargetijde zijn hier bijzondere weide- en moerasvogels te bewonderen, zoals steltkluten, geoorde futen, kieviten en zwarte sterns. Je ziet ze in het voorjaar en zomer wadend door het water gaan, soms van heel dichtbij. Neem dus zeker je verrekijker mee!”

We wandelen vanuit het gehucht De Hoef langs de Kromme Mijdrecht zuidwaarts. Dit stroompje is de grensrivier tussen Utrecht en Zuid-Holland. Na deze rivier een aantal kilometers in zuidelijke richting gevolgd te hebben, steken we haar over om op ‘vreemd’ grondgebied de moerassen van De Groene Jonker binnen te trekken. Hier begint mijn fotoreportage. Het fotografische equivalent van de verrekijker, de telelens heb ik uiteraard niet bij me. In tegenstelling tot de talloze ‘vogelaars’ die wij in dit gebied tegenkomen, bewapend met allerlei specialistische hulpmiddelen, is mijn camera uitgerust met een zogenaamde ‘groothoeklens’. Ideaal voor landschappelijke overzichten, maar minder geschikt om op verafgelegen details in te zoomen. Je ziet dus op een aantal foto’s wel – als je heel goed kijkt – vogels in de verte zitten, staan of vliegen, maar echt vreselijk herkenbaar wordt het allemaal niet. Voor de ongeoefende beschouwer zijn op mijn foto’s de tureluurs nauwelijks te onderscheiden van de kieviten, om maar iets te noemen, of van de slavinken….

Dan is er nog het probleem van de afstand die we lopen. We hebben een wandeling gekozen van 12,42 km, die qua tijdsduur ingeschat is op 3,06 uur (ik maak geen grapje, dit staat vermeld in de bijsluiter!). Omdat wij op eigen initiatief een rondje door De Groene Jonker lopen van 2,2 km kunnen wij onze gelopen afstand berekenen op 14,62 km. De GPS meting geeft 14,5 km aan, wat daar redelijk dicht bij in de buurt komt. Maar…

Bij de doorstart van onze wandelgroep is afgesproken dat we een wandeltempo aanhouden van 5 km/u. We zijn vandaag 3,5 uur onderweg, dus lopen we reglementair 3,5 x 5 = 17,5 kilometer. Hier treedt derhalve de befaamde levensregel in werking: “als de theorie niet overeenstemt met de praktijk, des te erger voor de praktijk!” We hebben vandaag dus aantoonbaar 17,5 kilometer gewandeld. Een gevolg van dit moordende wandeltempo is intussen wel dat er steeds meer mensen afhaken met blessures of ziektes. Al dan niet gefingeerd, daar controleren we (nog) niet op… Foto 7 brengt de overgebleven doorlopers in beeld (op de fotograaf na). Wat opvalt is ten eerste natuurlijk het geringe aantal, en daarnaast de vertwijfeling binnen de groep over de te volgen richting. Geen wonder dat op deze manier het reglementair vastgestelde wandeltempo niet gehaald wordt. Met alle gevolgen van dien…

 

Bekijk de kaart

 Bekijk de foto's

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login