284,934 visitors
328,479 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2016 > 2016-12-10_Soester_Duinen

2016-12-10_Soester_Duinen

 

De Soester Duinen 10-12-2016

15 km

 

Uit de anwb-bijsluiter bij de route, “Langs actief stuifzand”:

De Lange Duinen en Korte Duinen vormen samen het natuurgebied De Soester Duinen. In dit landschap ten zuiden van het dorp Soest wisselen actief stuifzand, dichtgegroeide zandvlaktes, heide en bos in allerlei stadia van ontwikkeling elkaar af. De Soester Duinen hebben daarom de status van Aardkundig Monument gekregen. Tijdens deze wandeling krijgt u als het ware een overzicht van de ontwikkeling van het landschap vanaf de laatste ijstijd. De wandeling loopt grotendeels over bospaden en zandwegen en is samengesteld uit twee lussen, die met paaltjes zijn gemarkeerd: de oranje lus om de Korte Duinen en de blauwe rond de Lange Duinen.

Het is altijd een geruststellend idee als een boswandeling voor ons “met paaltjes gemarkeerd” is. Wij zijn niet zo goed in bos-navigatie, en derhalve steeds enigszins bevreesd om te verdwalen. Voor mijzelf geldt dat nog eens in het kwadraat: zo gauw ik mijn huis of auto uitstap ben ik verdwaald… Maar goed: twee lussen dus, met paaltjes gemarkeerd. Kan niet missen! Maar ja, onderweg krijgen we al gauw te maken met “actief stuifzand”, waardoor het landschap zich onder onze voeten alsmaar blijft ‘ontwikkelen’… Daar is geen topografisch touw meer aan vast te knopen! Probeer dan maar eens op de route te blijven. Dat lukt ons dan ook niet. Om een idee te geven van onze dwalingen sluit ik twee kaartjes bij: één van de route zoals die door de ANWB ooit is bedacht (met inderdaad 2 duidelijke lussen in het parcours), en de ander zoals wij lopen. Het enige dat daaraan klopt is het startpunt, en de ronde om de Grote Duinen. Daarover zijn we blijkbaar zo tevreden dat we spontaan aan een tweede rondje rond diezelfde Grote Duinen beginnen. Kleine Duinen krijgen we al helemaal niet te zien!

Als we eenmaal doorkrijgen dat we wellicht niet helemaal goed gaan, is er natuurlijk geen redden meer aan. We hebben immers geen idee waar we zijn. We roepen wat willekeurige passanten te hulp, en dat helpt ook wel, want zo komen we in ieder geval aan onze wandelkilometers. Uiteindelijk bereiken we een uitspanning waar we koffie kunnen drinken. Weliswaar is dit niet de horeca waarnaar we op zoek zijn, maar hier kunnen we even zitten om onze zonden te overdenken en plannen te maken om terug te keren naar de bewoonde wereld. Uiteindelijk bereiken we een soort compromis tussen de kortste weg terug en een voortzetting van de geplande wandeling. En dat werkt: de inmiddels uitgerukte traumahelikopters kunnen onverrichter zake naar hun thuisbasis terugkeren. Wij redden ons op eigen kracht.

Mooi zijn ze wel, de Soester Duinen. Het is jammer dat het weer grijs en somber is, maar de onverharde paden door het glooiende en afwisselende landschap lopen heerlijk. Helaas hebben we onze bioloog vandaag thuis moeten laten, zodat ik mijn kennis van de natuur moet oplepelen van de her en der in de natuur opgestelde informatieborden (foto 1)… Om vervolgens gelijk omhoog te kijken of die informatie klopt, en dan alleen wat Rorschach-achtige vlekken tegen een staalgrijze lucht te ontwaren (foto2 en 3).

Verder komen we een Italiaans aandoend eethuis tegen in een enigszins afwijkende natuurlijke omlijsting (foto 4-6). En ten slotte de Lange Duinen (foto 7-9). Waarna wij verdwalen, en roemloos ten onder gaan. Maar dat verhaal kent u inmiddels…

Blij dat ik er niet meer uit hoef, vandaag!

 

Bekijk de kaarten

Bekijk de foto's

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login