284,934 visitors
328,479 page views
1.15 page views / visitor

 

Cicero

You are here:   Home > Wandelblog 2016 > 2016-08-20_Radio_Kootwijk

2016-08-20_Radio_Kootwijk

 

Radio Kootwijk 20-08-2016

13,5 km

 

De afgelopen twee jaar heb ik de wandelvierdaagse van Apeldoorn meegelopen. De derde dag daarvan gaat de route in de richting van Radio Kootwijk. Dat klinkt spannend, en zo’n derde dag wil je wel weer eens iets anders zien dan de eeuwig zingende bossen rond Apeldoorn. Nooit echter heb ik Radio Kootwijk te zien gekregen. Niet het eerste jaar, toen de gelopen afstand van 20 kilometer (veel) te kort bleek om er in de buurt te komen. Maar ook mijn 30 kilometer van afgelopen zomer bleken niet voldoende. Vandaag reis ik daarom, in gezelschap van een groepje ‘doorlopers’, nog eens terug naar de omgeving voor een “Rondje Radio Kootwijk”:

“Dit is een stevige wandeling met een paar cultuurhistorische toppers. De route voert geruime tijd over de golvende Hoog Buurlose Heide met prachtige vergezichten. In de beschutting van oude beukenbossen wacht Nederlands rustiekste gehucht, Hoog Buurlo. En weer een paar kilometer verder komt de ‘kathedraal’ van Radio Kootwijk in beeld, eerst van afstand en dan van nabij – een prachtig en vooral memorabel gebouw in een weidse omgeving. De wandeling begint op 80 meter boven NAP, daalt aan het eind van de hei naar 57 en komt in Hoog Buurlo weer op ruim 80 meter. Behalve klimmende zijn er ook mulle paden. Horeca is schaars.” (Uit: ANWB folder van de wandeling)

Dat is een mooie wervende tekst voor de wandeling van vandaag. Als ik verder in de folder dan ook nog lees dat Hoog Buurlo vanaf omstreeks 1200 in bezit was van Utrechtse geestelijken die het verpachtten voor een tiende van de opbrengst van het land, dan ben ik geneigd om dit gebied te rekenen tot de Utrechtse landschappen… 

Laten we maar op weg gaan. We lopen het eerste stuk door een woud. Als we aan de bosrand komen zien we de toren van Radio Kootwijk boven de begroeiing uitsteken (foto 1). Dat denken we tenminste, totdat we in de verte op de hei de kathedraal-achtige contouren ontwaren (foto 3). Het gebouw op foto 1 blijkt een naburige watertoren te zijn.

“Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark op de Veluwe dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Het werd gebouwd vanaf 1918. Ook werden er voor werknemers woningen gebouwd, die samen het gelijknamige dorp gingen vormen.” (Wikipedia)

We lopen er naar toe, we lopen er omheen, en we lopen er weer vanaf. En kijken of we een leuke foto kunnen maken. Pas als we alweer een eindje verderop zijn breekt de zon door, waarmee de contouren wat geprononceerder worden (foto 6).

Aan de in Radio Kootwijk geïnstalleerde moderne communicatie-technieken kleefden natuurlijk ook nadelen. In feite maakten die een hele beroepsgroep overbodig: de postduif. Exponenten daarvan zwerven heden ten dage nog wat lusteloos rond door het gebied (foto 2). Wij lopen verder over een heuvelachtige heide. Af en toe is het even zoeken, als er een richtingspijl lijkt te ontbreken. Dan verspreidt onze groep zich over het terrein totdat het juiste spoor gevonden is, en we weer gezamenlijk verder trekken. Van verre ontdekken we een schaapskudde die zich verdekt heeft opgesteld tussen de ‘bochtige smele’, het lange gele gras dat hier alles overwoekert (foto 8). We zijn dan net een mooi bouwvallig schuurtje gepasseerd van Staatsbosbeheer (foto 7), en komen even later nog een eenzame fietser tegen in het eindeloze heidelandschap (foto 9). Men ziet: afwisseling genoeg, hier op de Hoog Buurlose Heide.

 

Bekijk de kaart

Bekijk de foto's

 

 

 

 

 

Wandelblogs

 

 

Iedere zaterdag (bijna) wandel ik in de omgeving van Utrecht. Door weer en wind, bij nacht en ontij (bij wijze van spreken). Dat komt niet doordat ik zo ondernemend ben, maar door het feit dat ik me in de zomer van 2012 heb aangesloten bij een wandelgroep. Heerlijk! Ik hoef niet alles zelf te plannen of te organiseren, maar vooral te zorgen dat ik op zaterdag bijtijds opsta en mij op het afgesproken uur bij de startlocatie meld. Die startplaats wisselt wekelijks, en daarmee uiteraard ook het wandeltraject.

Na verloop van tijd ben ik onderweg wat foto’s gaan maken, die ik achteraf – tezamen met een kort begeleidend commentaar - deel met mijn fellow-travellers. Sinds begin 2014 doe ik dit online, in de vorm van een soort weblog: mijn wandelblog. Omdat het voor mij elke keer weer een verrassing is waar ik zal lopen, moet ik ook mijn foto-onderwerpen ter plaatse (en in het voorbijgaan) als zodanig herkennen. Dat heeft wel iets van een wekelijkse ‘blind date’.

Het merendeel van mijn 'dates' bestaat uit “Utrechtse landschappen”, hoewel we ons af en toe ook buiten de regio wagen. Dat levert dan "Uitheemse landschappen" op, of - meer specifiek - "Kustlandschappen".

Op een gegeven moment ben ik van wandelgroep geswitcht. Vier jaar lang maakte ik deel uit van de wandelgroep LOOP, waarin ik  met veel plezier gewandeld heb. Toen die groep dreigde te worden opgeheven heb ik met een aantal mede-lopers een soort 'doorstart' gemaakt. Sinds die tijd loop ik dus met de "Doorlopers". 

Nu, na inmiddels meer dan 10 jaar wandelen, loop ik nog steeds met evenveel plezier. Alleen merk ik dat we - uiteraard - vaker dezelfde routes lopen. En dat mijn teksten en beelden bijgevolg in herhaling gaan vervallen. Dat is voor mij voldoende reden om niet alles wat ik loop nog in mijn 'wandelblog' te melden... 

Sorry daarvoor.

   


 

 

boekenkat

 

Mijn boekenka(s)t(t)en

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extra's

 

Rome revisited

Een reisverslag

 


  

Zes dagen Dublin

Een reisverslag

 


  

Weerzien in Petersburg

Een reisverslag

 


  

Omweg naar Moskou 

Rusland

Een reisverslag

 


 

Rondreis door Ierland


Een reisverslag

 


 

Zeven dagen in Rome

 

Een reisverslag

 

 

 

 

Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login